Η υγεία είναι καθοριστικός παράγοντας της ευτυχίας – Μέρος 2

2ο ΜΕΡΟΣ

Το άρθρο αποτελεί τη συνέχεια του άρθρου Η υγεία είναι καθοριστικός παράγοντας της ευτυχίας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

 

Στόχος μας είναι η κατάσταση ήπιας ανησυχίας.

Για να καταφέρουμε να έχουμε περισσότερη χαρά και ευτυχία στην ζωή μας, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα άβολα συναισθήματα, όπως το άγχος, αποτελεσματικά. Οι φυσικές θεραπείες και πρακτικές, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε και να απαλύνουμε τις ανησυχίες μας και να έχουμε μια ζωή πιο ειρηνική και ισορροπημένη.

Δηλαδή στην ζωή μας δεν πρέπει να περιμένουμε προβλήματα και να ανησυχούμε για πράγματα που σχεδόν ποτέ δεν θα γίνουν αλλά κρατάμε το φως του ήλιου, κάνοντας πάντα θετικές σκέψεις. Η αξία των θετικών σκέψεων θα είναι το επόμενο αντικείμενο των συζητήσεών μας.

Λίγα λόγια για το άγχος

Η λέξη άγχος προέρχεται από τη λατινική λέξη «angustia», που σημαίνει «στενότητα, περιορισμός ή δυσκολία». Αυτή είναι μια κατάλληλη περιγραφή, γατί όταν αισθανόμαστε φοβισμένοι, ο κόσμος μας συστέλλεται, δηλαδή μικραίνει και περιορίζεται. Αυτή την συστολή του κόσμου μας, την περιγράφει πολύ παραστατικά ο Μπορίς Βιάν στο μυθιστόρημά του  «Ο αφρός των ημερών», ένα μυθιστόρημα που έγινε και ταινία με πρωταγωνίστρια την Οντρέ Τοτού.

Το άγχος μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για επικείμενο πόνο ή πιθανό κίνδυνο και μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους για τους κινδύνους που μας περιβάλλουν. Επίσης μπορεί να προκληθεί από το φόβο γνωστών ή άγνωστων καταστάσεων. Το άγχος και οι φοβίες προκαλούνται όταν αισθανόμαστε μια δυσαρμονία με τον εαυτό μας, με τους ανθρώπους και με τα πράγματα γύρω μας. Αυτή η δυσαρμονία, με την βοήθεια του βιοσυντονισμού και της ολιστικής ιατρικής, μεταστρέφεται σε αρμονία πνευματική, ψυχική και σωματική προσφέροντας ποιότητα στην ζωή μας.

Γιατί αγχωνόμαστε;

Στην πραγματικότητα, όπως το έχω επισημάνει και αλλού, το άγχος δεν σχετίζεται με κανένα πραγματικό ή επικείμενο κίνδυνο. Το άγχος είναι μια υπερβολική αντίδραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, επειδή ενεργοποιείται υπερβολικά ο μηχανισμός «μάχης ή φυγής», χαρακτηριστικό των θηλαστικών, με ταυτόχρονη έκχυση ποσοτήτων αδρεναλίνης, που μας δίνει την δυνατότητα να αξιολογήσουμε άμεσα, αν θα παραμείνουμε και θα αντιμετωπίζουμε ένα άτομο (μάχη) ή μια οριακά δυσμενή κατάσταση ή θα το βάλουμε στα πόδια (φυγή).

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μια βιοχημική ανισορροπία στην αμυγδαλή, η οποία είναι το κέντρο συναγερμού και βρίσκεται στο συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, προκαλεί αυτή την ψυχική ανισορροπία και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη.

Άλλες αιτίες που συντελούν στην εμφάνιση του άγχους είναι η κληρονομικότητα, ενδομήτριος τραυματισμός κατά την διάρκεια της κύησης, δύσκολη γέννα ή παιδική ηλικία, σακχαρώδης διαβήτης, προβλήματα στους αδένες, αναπνευστικές και πεπτικές διαταραχές, υψηλή πίεση, φυσική ασθένεια και φάρμακα. Επίσης η συσσώρευση του χαλκού στον οργανισμό του ανθρώπου από τις χάλκινες σωληνώσεις και τα μαγειρικά σκεύη είναι ένας παράγοντας δημιουργίας άγχους. Επισημαίνω, ότι το άγχος οδηγεί στην υπερπαραγωγή των μυκήτων της Candida στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας την καντιντίαση, αρρώστια που είχε ταλαιπωρήσει αρκετούς ασθενείς μου, αλλά για την Candida θα αναφερθώ σε άλλη συζήτηση.

Επαναλαμβάνω πως ο βιοσυντονισμός έχει την δυνατότητα να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη και να επαναφέρει την βιοχημική ισορροπία στην αμυγδαλή, να διαγνώσει αν στον οργανισμό μας έχουν συσσωρευτεί βαρέα μέταλλα ή αν υπάρχει έλλειψη ιχνοστοιχείων και να θεραπεύσει όλες τις παραπάνω  παθογένειες και επιπτώσεις, οι οποίες καταβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς πόνο, χωρίς κόπο και χωρίς χημικά φάρμακα.

Τα συμπτώματα του άγχους 

Το άγχος, μπορεί να το αισθανθούμε, σαν αίσθηση ότι έχουμε καταναλώσει πάρα πολύ καφέ, σαν ένα  σμήνος μελισσών που βουίζει γύρω μας ή σαν ένα ηλεκτρικό φορτίο που διατρέχει όλο το σώμα μας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν χλιαρά χέρια, ταχυκαρδία, μυϊκή ένταση, ναυτία, δυσφορία στο στομάχι, γρήγορη και ρηχή αναπνοή που οδηγεί σε περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα, που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ελαφριές ζαλάδες, μούδιασμα, αίσθημα ταλαιπωρίας και εφιδρώσεις.  Ακόμα μπορεί να εμφανίσουμε πόνο στο στήθος.

Το χρόνιο άγχος και οι επιπτώσεις του

Το χρόνιο άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αφού πρώτα προηγηθούν κρίσεις άσθματος, επιδεινώνει τον διαβήτη και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς στον καρκίνο, καθώς και στο κρύο, τη γρίπη, και την εμφάνιση έρπητα.

Διαφορετικοί τύποι άγχους.

  • Εάν πάντα αισθάνεστε φοβισμένοι, παρότι πραγματικά συμβαίνει, μπορεί να έχετε γενικευμένη διαταραχή άγχους.
  • Έχοντας μια κρίση πανικού, σημαίνει ότι βιώνετε ξαφνικές επιθέσεις έντονου άγχους, οι οποίες είναι πολύ τρομακτικές και μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε εκτός ελέγχου. Αυτές οι επιθέσεις είναι σύντομες και διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Όμως, πολύ συχνά, θεωρούμε εσφαλμένα ότι, αυτές οι κρίσεις είναι καρδιακή προσβολή, επειδή μπορεί να παρατηρήσουμε αύξηση των καρδιακών παλμών, δύσπνοια και ζάλη. Μόλις οι άνθρωποι βιώσουν για πρώτη φορά μια τέτοια κρίση πανικού, αρχίζουν να αποφεύγουν τις καταστάσεις που νομίζουν ότι τις προκαλούν αντί να αναζητήσουν αμέσως θεραπεία.
  • Αν πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), έχετε την τάση να κάνετε ιδεοληπτικές σκέψεις και ενέργειες, όπως για παράδειγμα, να περάσετε πάνω από τη λίστα των εργασιών σας είκοσι φορές, να πλένετε τα χέρια σας επανειλημμένα ή να ελέγχετε και να επανελέγχετε για να βεβαιωθείτε ότι μια πόρτα είναι κλειδωμένη, αποτέλεσμα μιας ψεύτικης πεποίθησης, ότι με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψετε να συμβαίνουν τα κακά πράγματα.
  • Η μετατραυματική διαταραχή στρες (PTSD), σημαίνει ότι ξαναζείτε τα τραυματικά συμβάντα ξανά και ξανά, είτε στις σκέψεις είτε στα όνειρά σας.
  • Η φοβία κυμαίνεται από τον φόβο ύψους (υψοφοβία), από τον φόβο κλειστών χώρων (κλειστοφοβία), τις πτήσεις με αεροπλάνο, τα φίδια, κλπ.

Μετά από όλα αυτά που συζητήσαμε, αν εσείς ή οι συγγενείς σας ή οι φίλοι σας εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα, γνωρίζετε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμένα για την θεραπεία σας και θα διαπιστώσετε γιατί η υγεία είναι καθοριστικός παράγοντας της ευτυχίας.

Γνωστοποιείστε την ιστοσελίδα μου στους διαδικτυακούς σας φίλους.

Comments are closed.