Ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται από τις σκέψεις μας, τις οποίες μετουσιώνει σε δράσεις. Οι δράσεις μας με την σειρά τους, τροφοδοτούν τον εγκέφαλο μας με νέες σκέψεις, σε ένα αέναο κύκλο. Ο εγκέφαλος σαν εργαλείο, δουλεύει με ανάδραση. Δηλαδή, με ανατροφοδότηση ενός κύκλου σκέψεων – δράσης – σκέψεων, ασταμάτητα.
Επομένως, το περιεχόμενο των σκέψεων μας, είναι η αιτία των πράξεων μας, των επιλογών μας, των καλών ή κακών συναισθημάτων, του τρόπου που δρούμε και γενικά της κατάστασης που έχουμε περιέλθει.
Αφού η ανάδραση τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με νέες σκέψεις και δράσεις, τότε ο τρόπος που σκεφτόμαστε έχει τεράστια σημασία. Αν σκεφτόμαστε θετικά, έχουμε θετικά αποτελέσματα. Αν σκεφτόμαστε αρνητικά, έχουμε αρνητικά αποτελέσματα. Μετά από κάθε σκέψη, θετική ή αρνητική, κυρίως την ώρα που σκεφτόμαστε σε τι κατάσταση πρόκειται να περιέλθουμε στο μέλλον, οι νευροδιαβιβαστές κατακλύζουν το σώμα μας και το προετοιμάζουν να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που θα περιέλθει.
Αν κάνουμε αρνητικές και δυσάρεστες σκέψεις, για πραγματικές ή φανταστικές καταστάσεις που θα μας συμβούν στο μέλλον, το σώμα, χάνει την αμυντική του οχύρωση, την διάθεση του για μάχη, γίνεται παθητικό και άβουλο, αποπροσανατολιζόμαστε από τον σκοπό ή τον στόχο που έχουμε θέσει, εγκλωβιζόμαστε σε στενούς ορίζοντες και αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ζωής μας, αποδεχόμαστε την ήττα, βιώνουμε αδυναμία και στασιμότητα.
Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τις θετικές σκέψεις. Οι νευροδιαβιβαστές προετοιμάζουν το σώμα για νικηφόρα μάχη, το δυναμώνουν, ενισχύουν το φρόνημα και το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε το σώμα να ανταπεξέλθει με επιτυχία κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει, για να εκπληρωθεί ο σκοπός ή ο στόχος που έχουμε σχεδιάσει με επιτυχία, επειδή η καθαυτό λειτουργία του εγκεφάλου είναι να ανταπεξέρχεται νικητής από κάθε πρόκληση και πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά.
Μπορούμε όμως να σκεφτόμαστε πάντα θετικά μέσα στις αντίξοες συνθήκες που ζούμε; Ναι, μπορούμε, επειδή το στρες δεν το δημιουργούν οι μη πραγματικές καταστάσεις κινδύνου που ζούμε και βιώνουμε, όπως πιστεύουμε από πεποίθηση αλλά ο λανθασμένος τρόπος που αναλύουμε και προσεγγίζουμε αυτές τις καταστάσεις. Δηλαδή, με ποιο τρόπο σκεφτόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε; Θετικό ή αρνητικό.
Έχει τεράστια σημασία ο τρόπος που σκεφτόμαστε, επειδή οι θετικές ή οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν νευρωνικά κυκλώματα, τα οποία είναι ένα πλέγμα νευρώνων που λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι που σε βοηθάει να «κόβεις» δρόμο. Όταν αυτές οι διατάξεις των νευρώνων παγιώνονται, συγκροτούν τις πεποιθήσεις μας και τις γνώμες μας και καθορίζουν τις συνήθειές μας, έτσι ώστε οι διάφορες συνήθειές μας να εκτελούνται ασυνείδητα, για να μας διευκολύνουν και συχνά βολευόμαστε με αυτές. Ωστόσο, αν είναι συνήθειες που προέρχονται από θετικές σκέψεις λειτουργούν θετικά στην ζωή μας, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή οδήγησης, οι αρνητικές πεποιθήσεις μας , σιγά – σιγά μας εξουθενώνουν και τελικά μας αρρωσταίνουν με σοβαρές παθήσεις όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα και η κατάθλιψη.
Το πρόβλημα δημιουργείται από τις κακές συνήθειες και πεποιθήσεις μας, γιατί οι πεποιθήσεις λειτουργούν όπως λειτουργούν τα προγράμματα του λογισμικού.
Ακολουθούν συνέχεια τις ίδιες εντολές, με την διαφορά ότι, οι πεποιθήσεις είναι πιο επίμονες, καθώς πηγαίνουν βαθύτερα στην ψυχή μας μετά από κάθε επανάληψη. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, είναι να εμφανίζουμε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Εφόσον σε αυτή την φάση δεν υπάρχει μέριμνα για θεραπεία των συμπτωμάτων, η ανάδραση και η επανάληψη, μας ωθούν σε βαθειά κατάθλιψη.
Επιστημονικά, ο μηχανισμός της δημιουργίας των νευρωνικών δικτύων που ονομάζουμεπεποιθήσεις και συνήθειες αποκαλείται παυλωφισμός. Αυτός ο φαύλος κύκλος των αρνητικών σκέψεων που έχει παγιωθεί στο νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου μας, μπορεί να σπάσει και οι νευρώνες να αναδιαταχθούν σε ένα νέο κύκλωμα θετικών σκέψεων και δράσεων με την βοήθεια του βιοσυντονισμού και της ολιστικής ιατρικής, με μια διαδικασία, παρόμοια με εκείνη που προέκυψε από τις εργασίες του σπουδαίου ρώσου επιστήμονα Παύλωφ, αποκαθιστώντας την υγεία και την ισορροπία στον οργανισμό του παθόντα.
Για παράδειγμα: σκέφτομαι να χάσω βάρος και για να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι πολύ σημαντικό, να κάνω τις κατάλληλες σκέψεις, ιδίως στην αρχή της προσπάθειας μου για να πετύχω τον στόχο μου. Αν ξεκινήσω με την αρνητική σκέψη, «Δεν θα καταφέρω ποτέ να αδυνατίσω, γιατί και στο παρελθόν προσπάθησα πολλές φορές και πάντα απέτυχα οικτρά», τότε ακαριαία, οι νευροδιαβιβαστές κατακλύζουν το σώμα και το καταστούν ανήμπορο και αδύναμο να ακολουθήσει μία διατροφή με λιγότερες θερμίδες, δημιουργούν συναισθήματα ματαίωσης της προσπάθειας και θλίψη από την αποτυχία του εγχειρήματος.
Αυτές οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα, ανατροφοδοτούν τον εγκέφαλο μου, με αποτέλεσμα η δράση του, να εναρμονίζεται με τις αρνητικές σκέψεις μου, και συνεχίζω να καταναλώνω μεγάλες ποσότητες τροφής και έτσι τορπιλίζεται η προσπάθεια μου να υλοποιήσω τον στόχο μου και να χάσω βάρος. Τα αποτελέσματα των αρνητικών σκέψεων μου, όχι μόνο δεν με βοηθούν να χάσω βάρος αλλά χειρότερα, με σύμμαχο την συνήθεια και του βολέματος, παίρνω περισσότερα ανεπιθύμητα κιλά!
Αν ξεκινήσω με την θετική σκέψη, «Θα καταφέρω να χάσω μερικά κιλά, γιατί αυτή την φορά είμαι αποφασισμένη (ος) να προσπαθήσω πιο συστηματικά, με πιο αποδοτικό τρόπο και η προσπάθεια μου θα στεφτεί με νίκη, αν και έχω αποτύχει στο παρελθόν». Ομοίως, ακαριαία οι νευροδιαβιβαστές κατακλύζουν το σώμα και το προετοιμάζουν να πετύχει τον στόχο του.
Αυτή η θετική σκέψη, μου δημιουργεί θετικά συναισθήματα, χαρά και αίσθημα, ότι έχω την ικανότητα να τα καταφέρω και ότι η προσπάθεια μου θα έχει επιτυχία. Η θετική σκέψη με οδηγεί σε σωστή δράση και πειθαρχία, για ένα ευχάριστο πρόγραμμα διατροφής με προσήλωση στην επιτυχία του στόχου μου. Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης, είναι η σταδιακή απώλεια βάρους και η δημιουργία νέων ευχάριστων σκέψεων για την υγεία μου και την εμφάνισή μου. Αυτές οι ευχάριστες σκέψεις και τα συναισθήματα ανατροφοδοτούν τον εγκέφαλο μου, με αποτέλεσμα η δράση του, να οδηγεί σε θετική έκβαση και να στέψει με επιτυχία τον στόχο μου. Αυτή η ανατροφοδότηση των θετικών σκέψεων στον εγκέφαλό μου, ενισχύει ακόμα περισσότερο τα ευχάριστα συναισθήματα και την βούλησή μου. Η αναδιάταξη των νευρώνων, από αυτή την προσπάθεια, παγιώνονται στην νέα κατάσταση που βιώνω και είναι πάρα πολύ πιθανό να
υιοθετήσω για πάντα, μια ισορροπημένη διατροφή στην ζωή μου.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας, μόνο με θετικές σκέψεις για κάθε δράση στην ζωή μας. Οι θετικές σκέψεις θα καλλιεργήσουν θετικά συναισθήματα, θετικές πράξεις, επιθυμητά αποτελέσματα και ποιότητα στην ζωή μας που είναι και το ζητούμενο. Το ποτήρι είναι πάντα μισογεμάτο ποτέ μισοάδειο.
Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να αδυνατίσετε ή αν ανυπέρβλητα εμπόδια, σας ρίξουν σε μαύρες σκέψεις και αδυναμία δράσης, είμαι εδώ και μπορώ να σας βοηθήσω να ξεπεράσετε τέτοιου είδους καταστάσεις και να υλοποιείτε τους στόχους σας.
Θέλετε να διαβάζετε πρώτοι τα πρωτότυπα άρθρα που δημοσιεύω στον ιστότοπό μου; Αν ναι, δεν έχετε παρά να κάνετε Like στη σελίδα μου στο Facebook.