Η ραγδαία αλλαγή του κλίματος και η αύξηση της θερμοκρασίας, οδήγησε στην εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια και όπως φαίνεται θα παραμείνει, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να αυξάνουν κάθε χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι ο ιός και τι μέτρα προφύλαξης μπορούμε να πάρουμε για μας και για τους δικούς μας, γιατί η γνώση ελαττώνει την άγνοια και τον πανικό που μπορεί να προκαλέσει αυτή η άγνωστη αρρώστια. Ελπίζω αυτή η ενημέρωση να σας φανεί χρήσιμη.
Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο, από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στην φύση είναι τα πτηνά ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές που σημαίνει ότι δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλους και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος ή ανησυχία μετάδοσης και εξάπλωσης της ασθένειας.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών και καταστάσεων μπορεί να προσβληθούν. Κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων, όπως γεωργοί, γεωπόνοι, οικοδόμοι, eλαιοχρωματιστές, μηχανικοί, κηπουροί, δασολόγοι, εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών και βιολογικών καθαρισμών και άλλες κατηγορίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, όσοι είναι πάνω από 50 χρονών ή ανοσοκατασταλμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
Η περίοδος από το τσίμπημα έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων στον άνθρωπο, διαρκεί από δύο έως δεκατέσσερις ημέρες. Οι περισσότερες λοιμώξεις παρουσιάζονται την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.
Το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα γεγονός που σημαίνει ότι δεν το παίρνουν καν χαμπάρι.
Το 20% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης όπως: πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς ή τις αρθρώσεις.
Λιγότερο από το 1% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, παρουσιάζουν σοβαρές εκδηλώσεις όπως υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον άνθρωπο ούτε ειδική θεραπεία για την λοίμωξη από τον ιό και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να πάρουμε μέτρα προφύλαξης, eπειδή σε λίγο αρχίζει η περίοδος της εμφάνισης και δράσης των κουνουπιών.
Τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους σε λιμνάζοντα νερά και αναπτύσσονται σε τέσσερις ημέρες. Είναι πιο δραστήρια από το σούρουπο έως το πρωί. Επομένως τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι να περιορίσουμε ή να εξαλείψουμε τα λιμνάζοντα νερά
όπου συντελείτε η αναπαραγωγή τους.
1. Πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρουμε, για να μειώσουμε την έκθεση στα κουνούπια, είναι η εξάλειψη των στάσιμων νερών στους εξωτερικούς χώρους στην εργασία και στο σπίτι μας ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους.
- Άδειασμα των δοχείων με λιμνάζοντα νερά και αναποδογύρισμα, κάλυψη αποθήκευση δοχείων όπως κουβάδες, βαρέλια, καρότσια, κλπ. Διάνοιξη οπών αποστράγγισης σε δοχεία που συλλέγουν νερό και δεν μπορούν να αδειάσουν.
- Καθάρισμα των υδρορροών βρόχινου νερού και αφαίρεση υπολειμμάτων από φύλλα, κλαδιά, σκουπίδια από χαντάκια και φρεάτια.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών επειδή είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια και πότισμα κατά τις πρωινές ώρες.
2. Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών ώρων επειδή προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
3. Τοποθετούμε σήτες (αντικουνουπικά πλέγματα), σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες στο σπίτι μας αλλά και στους χώρους εργασίας, κυρίως σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών.
4. Αποφεύγουμε την εργασία σε εξωτερικούς χώρους, εάν είναι εφικτό, τις ώρες που τα κουνούπια είναι δραστήρια από το σούρουπο έως το ξημέρωμα.
Τα ατομικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουμε είναι:
1. Ρουχισμός
Φοράμε πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες.
2. Χρήση εντομοαπωθητικών με ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
- Αποφεύγεται να χρησιμοποιείτε το προϊόντα αεροζόλ ή αντλιών απευθείας
στο πρόσωπο. Είναι σωστότερο είναι να ψεκάζετε πάνω στα χέρια σας και
προσεκτική επάλειψη στο πρόσωπο, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να ακολουθάτε προσεκτικά σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες της
ετικέτας, επειδή τα εντομοαπωθητικά περιέχουν χημικές ουσίες όπως: Ν, Ν-
διαιθυλοτολουαμίδη (DEET), πικαριδίνη (picaridin) ή αιθέρια έλαια
ευκαλύπτου. - Αποφεύγουμε να εφαρμόσουμε τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πάνω στο δέρμα που καλύπτεται από ρούχα.
- Ψεκάστε με εντομοαπωθητικά προϊόντα τα ρούχα σας, καθώς τα κουνούπια μπορούν να διεισδύσουν στα λεπτά ρούχα.
- Ανανέωση του εντομοαπωθητικού όταν απαιτείται.
- Πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό μετά το πέρας της εργασίας ή της εξόδου.
- Πλύσιμο των ρούχων που έχουν ψεκαστεί με εντομοαπωθητικά πριν
χρησιμοποιηθούν ξανά.
3. Χρήση εντομοκτόνου
Τα εντομοκτόνα περιέχουν συνήθως πυρεθρινοειδή όπως η περμεθρίνη και κυκλοφορούν στο εμπόριο υπό μορφή αερολύματος (αεροζόλ), ταμπλετών, εξατμιζόμενου διαλύματος, σπιράλ κ.λπ. Αποφεύγουμε να εισπνέουμε ή να έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας τα εντομοκτόνα όταν ψεκάζουμε τον χώρο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει μα ακολουθάμε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης του σκευάσματος ή των συσκευών.
Παρόλα αυτά, εάν διαπιστώσετε τα παραπάνω συμπτώματα που σας περιέγραψα πρέπει να επισπευτείτε το πλησιέστερο ιατρικό κέντρο. Σας εύχομαι Kαλό Καλοκαίρι.
Θέλετε να διαβάζετε πρώτοι τα πρωτότυπα άρθρα που δημοσιεύω στον ιστότοπό μου; Αν ναι, δεν έχετε παρά να κάνετε Like στη σελίδα μου στο Facebook.