Η Ολιστική Ιατρική Με Απλά Λόγια

Α. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΟΛΟΤΗΤΑ

Όταν ο άνθρωπος αναδύεται από την ανυπαρξία στην ύπαρξη, εκτός από την μοναδικότητά του, είναι φορέας της πρωταρχικής φλόγας της δημιουργίας του σύμπαντος και αυτή την φλόγα την διατηρεί όλο το διάστημα που είναι ενεργός και ζωντανός. Αυτή η φλόγα, έχει σταθερή θερμοκρασία. Σε αυτό το περιβάλλον ο εγκέφαλος σαν μαέστρος, συντονίζει την λειτουργία και την συνεργασία όλων των οργάνων που αποτελούν το σώμα, για να διατηρείται η ισορροπία, η υγεία και η μακροζωία του οργανισμού.

Ο άνθρωπος είναι ένα πολυδιάστατο ον, γιατί διαθέτει οργανικό σώμα και νόηση, γεγονός που σημαίνει ότι λειτουργεί σε δύο επίπεδα: στον φυσικό κόσμο της εμπειρίας και στον νοητικό κόσμο του πνεύματος και της λογικής. Ο άνθρωπος ως σώμα, με την έννοια ότι έχει την αίσθηση ότι κατέχει αυτό το σώμα, το οποίο ονομάζουμε εαυτός, αποτελεί ένα κυβερνητικό σύστημα προικισμένο με φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης των πληγών που προέρχονται από τραυματισμούς, δυνατότητες και διαδικασίες αυτοΐασης και δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα προστασίας από εισβολείς. Ως πνευματικό ον είναι προικισμένος με συνείδηση της νόησης, της μνήμης, της ευαισθησίας και της βούλησης, που τον ωθεί να δρα και να αποφασίζει πως θα ενεργεί μέσα σε ένα αέναα μεταβαλλόμενο γίγνεσθαι, που σημαίνει ότι ό άνθρωπος αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο και περίπλοκο από ότι το άθροισμα των οργάνων και των μελών που τον απαρτίζουν. Αυτή η περιπλοκότητα λειτουργεί και εκδηλώνεται ενιαία, ως όλο, και έτσι προκύπτει ο όρος ολιστική.

 

Β. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Σύμφωνα με τη θεωρία της ζωής, ο κάθε έμβιος οργανισμός, επιδιώκει να επεκτείνει το «είναι» του στο διηνεκές. Ο άνθρωπος, εκτός της μακροζωίας που επιδιώκει προσπαθεί να διατηρήσει και την ποιότητα στη ζωή του. Στην διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, οι συντρέχουσες αιτίες, συχνά προσβάλλουν τον επιδιωκόμενο σκοπό, προκαλούν δυσλειτουργίες και κρίσεις είτε από εισβολή στον οργανισμό παθογόνων παραγόντων είτε από κακές διατροφικές συνήθειες που επιφέρουν ελλείψεις αναγκαίων διατροφικών ουσιών όπως οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είτε από κοινωνικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στον ψυχικό και πνευματικό μας κόσμο και διαμορφώνουν καταστάσεις πίεσης και άγχους, με αποτέλεσμα την δημιουργία αυτοάνοσων και ψυχοσωματικών παθήσεων, επειδή αυτές οι κρίσεις, υπερβαίνουν ή καταστέλλουν τους μηχανισμούς προστασίας και αυτοΐασης.

 

Γ. Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Σε περιπτώσεις ασθένειας, η σύγχρονη ιατρική, παρόλη την μεγάλη επιστημονική πρόοδο τόσο στις θεραπείες και στα φαρμακευτικά σκευάσματα όσο και στις διαγνωστικές μεθόδους, βλέπει τις αλλοιώσεις στην βιολογική ισορροπία (ασθένειες) ως μια πτυχή του ανθρώπου και οι θεραπευτικές αγωγές και οι επεμβάσεις, γίνονται ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι βιολογικές ανισορροπίες, με αποτέλεσμα ο ασθενής κατά την διάρκεια των αγωγών και των επεμβάσεων να είναι αποκομμένος από την ολότητα του. Ο προβληματισμός για την επάρκεια αυτής της προσέγγισης, γίνεται έντονα φανερός, όταν αντιμετωπίζουμε αυτοάνοσα ή ψυχικά νοσήματα.

Αντίθετα, η Ολιστική Ιατρική προσεγγίζει τον ασθενή ως ολότητα (gestalt) και εστιάζει τόσο στην θεραπεία όσο και στην πρόληψη, με γνώμονα την ιδιαιτερότητα και ατομικότητα του κάθε ασθενή, με σκοπό και στόχο την ίαση, την διατήρηση της καλής υγείας με την διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας και της ποιότητας στην ζωή του.

 

Δ. ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Η ιδέα της ολιστικής προσέγγισης ξεκίνησε από μερικούς γιατρούς και κυρίως τον Jan Smuts το 1926. Βασίζεται στην αντίληψη, ότι όλες οι ιδιότητες ενός δεδομένου και περίπλοκου συστήματος, όπως είναι οι φυσικές, οι πνευματικές, οι βιολογικές, οι χημικές, οι κοινωνικές, οι οικονομικές, οι ψυχικές και περιβαλλοντικές καταστάσεις, δεν μπορεί να καθορίζονται ή να εξηγούνται από τα μεμονωμένα μέρη του συνόλου αλλά το σύστημα στο σύνολό του, ως όλο, καθορίζει με σημαντικό τρόπο πως συμπεριφέρονται τα μέρη του.

Η ολιστική ιατρική είναι ένας ευφυής συνδυασμός, που χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο και τα δύο ρεύματα, δηλαδή την κύρια ιατρική που είναι κατάλληλη για άμεση επέμβαση στις κρίσεις και την εναλλακτική ιατρική που είναι για τη συντήρηση της υγείας και της μακροζωίας.

Η ολιστική ιατρική δεν απορρίπτει τα συμβατικά φάρμακα, αξιοποιεί κάθε εργαστηριακή και απεικονιστική εξέταση και έχει διευρύνει το εύρος της θεραπείας, καθιστώντας την αποτελεσματική, ασφαλή και προσιτή.

Το πιο σημαντικό όφελος για τον ασθενή, που επιλέγει να απευθυνθεί σε ένα ολιστικό γιατρό, είναι η διάρκεια της επικοινωνίας και η διεπαφή μεταξύ του ασθενή και του γιατρού. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας, ο ασθενής έχει άνεση χρόνου, μιλάει ελεύθερα στον γιατρό και ο γιατρός τον ακούει πολύ προσεκτικά. Αυτή η σχέση διαμορφώνει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας αναμεταξύ τους, που είναι η κυρίαρχη παράμετρος για την επίτευξη της ίασης από την εποχή του Ιπποκράτη.

Ο γιατρός έχει τον απαιτούμενο χρόνο να αξιολογήσει τους φυσικούς, τους ψυχικούς, τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ζωτικότητατου ασθενή, να κατανοήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν την βιολογική ανισορροπία και σχεδιάζει την κατάλληλη θεραπεία γιατην επαναφορά της ζωτικότητας του ασθενή, σύμφωνα με την μοναδικότητα του και την χημική ιδιοσυστασία του.

Παράλληλα με την θεραπεία, ο ασθενής επιμορφώνεται για τον υγιεινό τρόπο ζωής που οφείλει να υιοθετήσει. Επίσης ο γιατρός τον συμβουλεύει για όλα τα θέματα που τον απασχολούν και αφορούν την υγεία του. Η ολιστική ιατρική είναι ιδανική για όσους επιδιώκουν την πρόληψη και επιθυμούν να ελέγχουν τακτικά την κατάσταση της υγείας τους. Επισημαίνω ότι το σώμα αντιδρά με συμπτώματα όταν η αλλοίωση της βιολογικής ισορροπίας είναι οξεία και παραμένει σιωπηρό όταν η ασθένεια είναι αδύναμη.

Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα δεν εμφανίζει συμπτώματα αλλά αισθάνεστε κόπωση, βιώνετε άγχος, ο χρόνος δεν επαρκεί για τις δουλειές σας, έχετε νεύρα, καταναλώνεται τροφές και γλυκά χωρίς πραγματικά να πεινάτε, οι εξετάσεις δεν δείχνουν κάτι, και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς να προσέξετε τον εαυτό σας, η ασθένεια θα γίνει χρόνια και αν δεν διαχειριστείτε σωστά το χρόνιο πρόβλημα μεταβαίνει στο καταστροφικό στάδιο.

Αν βρεθείτε σε κατάσταση αλλοίωσης της βιολογικής σας ισορροπίας και επιθυμείτε να την αποκαταστήσατε ή να λάβετε προληπτικά μέτρα για την υγεία σας με την βοήθεια της ολιστικής ιατρικής, μη διστάζετε, ελάτε σε επαφή μαζί μου.


Θέλετε να διαβάζετε πρώτοι τα πρωτότυπα άρθρα που δημοσιεύω στον ιστότοπό μου; Αν ναι, δεν έχετε παρά να κάνετε Like στη σελίδα μου στο Facebook.

Comments are closed.