Κάντε Την Πρόληψη Υγείας Πράξη!

Η επιδημία που ξέσπασε τόσο απροσδόκητα, μας υποχρεώνει να αναρωτηθούμε, αν μεριμνήσαμε όσο απαιτείται, όχι μόνο για την δική μας υγεία αλλά και των αγαπημένων μας προσώπων. Η μετάλλαξη ενός κορονοϊού και η καταστροφική δυναμική του, προκαλεί εκτός από τα θύματα, μονοσήμαντες αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική και στους εαυτούς μας.

Σήμερα κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, είναι ευκαιρία να στοχαστούμε, πώς θα διαχειριστούμε το κεφάλαιο της προσωπικής μας υγείας στο μέλλον, τι μέτρα και τι δράσεις θα πρέπει να λάβουμε, ώστε σε κάθε περίπτωση, να βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πνευματικής, φυσικής και ψυχικής υγείας.

Κατά την διάρκεια της επιδημίας, σταδιακά η αντίληψή μας και οι λάθος πεποιθήσεις μας θα αλλάξουν, και η υγεία μας, θα αρχίσει να μας απασχολεί περισσότερο από ότι μέχρι σήμερα. Θα απαιτηθεί να υιοθετήσουμε μια νέα στρατηγική για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να οργανώσουμε την άμυνα του οργανισμού μας, ώστε να ανταπεξέρχεται χωρίς απώλειες σε κάθε ασθένεια που πιθανό να αντιμετωπίσει.

Η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης της υγείας μας με εξετάσεις και οι τρέχουσες συστάσεις για την πρόληψη της νόσου μπορεί να είναι μια πρόκληση. Μας βομβαρδίζουν με μηνύματα σχετικά με το τι πρέπει να φάμε, την απαραίτητη σωματική άσκηση, τις υγιεινές συνήθειες, τις σούπερ τροφές και πολλά άλλα.

Η αλήθεια είναι ότι η πρόληψη των ασθενειών στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο περίπλοκη. Θα αποκομίσετε οφέλη σωματικά, συναισθηματικά και οικονομικά, αν μπορείτε να κρατήσετε οξείες ή χρόνιες ασθένειες εκτός της ζωής σας ή υπό έλεγχο.Σε αυτό θα σας βοηθήσει η πρόληψη των ασθενειών, η οποία από άποψη στρατηγικής είναι η λογικότερη επιλογή και η φτηνότερη από άποψη οικονομικής δαπάνης.

Είναι φανερό για την δημόσια υγεία, πώς η αύξηση των δημοσιονομικών πιέσεων, μείωσε σταδιακά την δυνατότητα της περίθαλψης των νοσούντων και η υγειονομική πρόληψη για τον πληθυσμό αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο ποσοστό της συνολικής δαπάνης για την υγεία και παραμένει πολύ περιορισμένο. Η πανδημία φανέρωσε χωρίς καμιά αμφιβολία την παθογένεια και τις ελλείψεις του υγειονομικού μας συστήματος και στο εγγύς μέλλον, ο ανεπτυγμένος κόσμος θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες προκλήσεις στον τομέα της υγείας.  Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη να αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο που κοιτάμε και φροντίζουμε την υγεία μας. Ένα κεντρικό σημείο αυτής της αλλαγής είναι ή έννοια της πρόληψης των ασθενειών.

Ως πρόληψη των ασθενειών ορίζουμε όλα τα μέτρα που αποβλέπουν στην αποτροπή της εμφάνισης μιας νόσου, την έγκαιρη διάγνωση της, την πρόοδο της ασθένειας και της βλάβης που αυτή επιφέρει και στην μείωση των συνεπειών της στον οργανισμό, από την στιγμή που καθιερώνεται. Οι προληπτικές παρεμβάσεις αποσκοπούν στην διακοπή του ιστού της αιτιότητας, που οδηγεί σε μία ή περισσότερες πτυχές κακής υγείας. Η πρόληψη των ασθενειών, στρέφεται σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης της νόσου, με στόχο την εξάλειψη της νόσου, την εξάλειψη ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της νόσου και αν αυτό δεν είναι εφικτό καθυστερεί την πρόοδο των ασθενειών και των αναπηριών.

Ως φυσίατρος, στα άτομα που με επισκέπτονται για την πρόληψη των ασθενειών, δίνω μια λεπτομερή λίστα με οδηγίες και συμβουλές, για την φροντίδα της υγείας τους, ανάλογα με το φύλο τους, την ηλικία τους, την φυσική και την ψυχική τους κατάσταση, τις συνθήκες εργασίας, την κοινωνική τους δραστηριότητα και την κληρονομικότητα.

Η λίστα ελέγχου της πρόληψης των ασθενειών, περιλαμβάνει πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ζήσετε υγιεινά, να αποτρέψετε ασθένειες, να αυξήσετε τη μακροζωία σας και να βελτιώσετε την ευημερία σας. Ίσως να κάνετε κάποια από αυτά τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να βελτιώσετε το καθένα από αυτά, επειδή η διατήρηση της καλής υγείας, απαιτεί συνεχή προσπάθεια και λίγη πειθαρχία.

Αναφέρω παρακάτω τα κύρια σημεία που περιλαμβάνει η λίστα, για να σχηματίσετε μια γενική ιδέα του πλαισίου που έχουμε ορίσει ως πρόληψη ασθενειών.

1. ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
Η παρακολούθηση και η διατήρηση μιας καλής αρτηριακής πίεσης, θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα με τα νεφρά. Μπορείτε να διατηρήσετε καλή αρτηριακή πίεση με διατροφή και άσκηση που αρμόζουν στον καθένα κατά περίπτωση.

2. ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Ο έλεγχος της χοληστερόλης είναι πολύ σημαντικός ειδικά για άντρες ηλικίας 35– 65 ετών. Όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Με την κατάλληλη διατροφή για την διατήρηση ή την ελάττωση του βάρους και την κατάλληλη άσκηση η οποία προτείνεται με κριτήριο την φυσική και ψυχική κατάσταση κάθε ατόμου, μπορεί να διατηρήσει την χοληστερίνη υπό έλεγχο.

3. ΒΑΡΟΣ
Τα υπερβολικό ή το πολύ μικρό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Σχετικά με αυτή την διαδικασία παρέχονται συμβουλές για το τι είναι ένα υγιές βάρος, πώς μπορεί να το αποκτήσετε ή να το διατηρήσετε, ανάλογα με την ηλικία, την φυσική και ψυχική κατάσταση, τον σωματότυπο και την ομάδα αίματος. Μπορείτε να ελέγξετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, με θεραπευτική αγωγή, αν απαιτείται στην αρχή της διαδικασίας πρόληψης των ασθενειών. Στην συνέχεια προτείνεται η κατάλληλη διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση που σας ταιριάζει ως άτομο και ιδιοσυγκρασία.

4. ΟΡΘΟΚΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο. Αν εντοπιστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ανάλογα με την ηλικία, παρέχονται συμβουλές για το είδος και την συχνότητα των κατάλληλων εξετάσεων που απαιτούνται.

5. ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Για τις γυναίκες κάθε ηλικίας που με επισκέπτονται, εκτός από τις εξετάσεις και τις θεραπευτικές αγωγές, δίνω σε πίνακα, γενικές συμβουλές για την ορθή φροντίδα της υγείας τους, ανάλογα με την ηλικίας τους καθώς και συμβουλές για πρόσθετη προληπτική φροντίδα ελέγχου της υγείας. Οι συμβουλές αφορούν την υγεία του σώματος, την ψυχική και πνευματική υγεία. Για παράδειγμα, κάθε πότε πρέπει να κάνουν μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ, θέματα ανοσοποίησης και άλλες εξετάσεις. Αυτός ο πίνακας λειτουργεί ως προσωπικό δελτίο πρόληψης και βοηθάει το άτομο να παρακολουθεί την προληπτική φροντίδα που έχει λάβει.

6. ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ
Και για τους άνδρες υπάρχει αντίστοιχο πρωτόκολλο.

7. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Μην αρχίσετε το κάπνισμα. Αν καπνίζετε σκεφτείτε σοβαρά να το κόψετε. Μην ατμίζετε και αν το κάνετε, σκεφτείτε σοβαρά να το κόψετε. Αν προσπαθήσατε και αποτύχατε την πρώτη φορά μην το βάζετε κάτω. Ξαναπροσπαθήστε και μάθετε από την εμπειρία της προσπάθειας. Σκεφτείτε πως για τα τσιγάρα, δαπανάτε τον χρόνο τουλάχιστον 1.300 ευρώ και πως με τα μισά λεφτά μπορείτε να παρέχεται στην οικογένεια σας πρόληψη και προστασία από ασθένειες τουλάχιστον για ένα χρόνο. Μπορώ να βοηθήσω τους καπνιστές που έχουν αποφασίσει να κόψουν το κάπνισμα, με το οπλοστάσιο της ολιστικής ιατρικής και της εμπειρίας που διαθέτω, με λίγη προσπάθεια και πειθαρχία από μέρους τους.

8. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Η σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και ενισχύει την καρδιά, τους μυς και τα οστά σας. Όπως αναφέρω και παραπάνω, για κάθε άτομο, επιλέγουμε τις δραστηριότητες που απολαμβάνει και ταιριάζουν στην ηλικία, το φύλο, τον χαρακτήρα και γενικά στα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας του.

9. ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πολλές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο αυτισμός και πολλές άλλες, μπορούν να προληφθούν ή να ελεγχθούν μέσω μιας υγιεινής διατροφής. Στο ιατρείο, διενεργώ λεπτομερείς ελέγχους της κατάστασης του οργανισμού, για ελλείψεις θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, άλατα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, αμινοξέα, κ.λπ., καθώς και κατάλληλες θεραπείες για τον έλεγχο της βουλιμίας ή της ανορεξίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, συμβουλεύω πώς μπορούμε να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, ποιες είναι η κατάλληλες τροφές που πρέπει να επιλέγουμε, ποιες και τι πρέπει να αποφεύγουμε και παρέχω στήριξη σε αυτή την προσπάθεια μετάβασης σε ένα ποιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να τρώτε σωστά.

10. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Η ψυχική μας υγεία, πρέπει να είναι άρτια, για να μπορεί ν’ αντιστέκεται στο άγχος και την κατάθλιψη, που μαστίζουν την κοινωνία μας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να παίρνουμε με διαύγεια πνεύματος, λογικές και ωφέλιμες αποφάσεις για μας, χωρίς αμφιβολίες και αμφιταλαντεύσεις που συχνά μας οδηγούν σε ενέργειες ζημιογόνες τόσο στον υλικό, όσο και τον συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα της ζωής μας. Για την κατάθλιψη και το άγχος, πρόκειται να αναρτηθούν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες στο προσεχές διάστημα, οι οποίες θα μας βοηθούν εύκολα να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και τις θεραπείες που προτείνονται.

11. ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Πολλοί σοβαροί τραυματισμοί μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Προτείνονται μέτρα ασφάλειας για όλες τις δραστηριότητες που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους όπως είναι η οδήγηση.

12. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα χαρούμενο γεγονός. Ωστόσο, η κατοχή ενός παιδιού απαιτεί χρόνο και προγραμματισμό. Έχω βοηθήσει πολλά ζευγάρια, που προσπαθούσαν να αποκτήσουν ένα παιδί, να υλοποιήσουν αυτή την επιθυμία τους, μέσα από συνεδρίες και την κατάλληλη αγωγή που εφαρμόζω ως ολιστικός γιατρός. Για τα ενεργά σεξουαλικά ζευγάρια, που δεν είναι έτοιμα να έχουν παιδί, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης.

13. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Σε προσεχή ανάρτηση που αφορά την κατάθλιψη, γίνεται λεπτομερή αναφορά για θέματα κατανάλωσης αλκοόλ και για την χρήση ναρκωτικών ουσιών και τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα που κάνουν χρήση και τις θεραπείες που έχουμε στην διάθεσή μας. Ο στόχος της πρόληψης στην πράξη, είναι να διατηρηθεί η υγεία σας και να βελτιώσετε την φροντίδα που λαμβάνεται γι’ αυτό τον σκοπό. Υπομονή, η πανδημία θα περάσει.

Εύχομαι καλή υγεία για όλους.

Comments are closed.