ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ (Β μέρος)

το άρθρο αποτελεί συνέχεια του πρώτου μέρους Περί Κατάθλιψης (Α μέρος).

Ε. ΑΓΧΟΣ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Συχνά οι άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη προκύπτει από αυξημένο άγχος. Μερικές έρευνες υποστηρίζουν ότι περίπου το 30% των ανθρώπων με κλινική κατάθλιψη θα βιώσει επίσης μια αγχώδη διαταραχή. Παρομοίως, περίπου το 30% των ανθρώπων με μια αγχώδη διαταραχή βιώνει την κατάθλιψη. (Για την αγχώδη διαταραχή θα αναφερθώ πιο εκτεταμένα στην επόμενη συζήτησή μας.)

Κατάχρηση ουσιών, παρατηρείται συχνά στην κατάθλιψη και τις αγχώδης διαταραχές. Οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν το αλκοόλ ως φάρμακο για να «ξεχάσουν τον πόνο τους» ή για «να το ρίξουν έξω», δηλαδή να χαλαρώσουν. Από τις μελέτες όμως προκύπτει πώς η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

ΣΤ. ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Η διπολική διαταραχή είναι ειδικός τύπος κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι που γίνονται καταθλιπτικοί θα εμφανίσουν και άλλα επεισόδια κατάθλιψης κατά την διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι άνθρωποι που παθαίνουν κατάθλιψη σε μερικές περιπτώσεις και μανία σε άλλες. Η μανία είναι το αντίθετο της κατάθλιψης.

Αν και η μανία μπορεί να εμφανιστεί σαν ευθυμία, συχνά φέρνει τους ανθρώπους σε δύσκολες καταστάσεις. Μπορεί να χάσουν την αίσθηση με την πραγματικότητα, δηλαδή να γίνουν ψυχωτικοί. Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν μανία σε μερικές περιόδους της ζωής τους και κατάθλιψη σε άλλες, πάσχουν από διπολική διαταραχή ή«μανιοκαταθλιπτική» διαταραχή. Η διπολική κατάθλιψη είναι λιγότερο συχνή από την συνηθισμένη κατάθλιψη και απαιτεί ιατρική περίθαλψη.

Ζ. ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Υπάρχουν ιατρικές, ψυχολογικές και ολιστικές θεραπείες καθώς και θεραπείες αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Όλες αυτές οι αγωγές μπορούν να βοηθήσουν την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Για τη βαριά κατάθλιψη, απαιτείται ιατρική περίθαλψη.

Εδώ, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία εμβόλιμη αναφορά σε ένα ασθενή μου, που μετά από μια σειρά απανωτών και δυσμενών καταστάσεων, βρέθηκε άνεργος, απλήρωτος πολλούς μήνες από την εταιρεία που εργαζόταν, επειδή αυτή είχε πτωχεύσει, καταστρέφοντας την επαγγελματική του καριέρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτά τα γεγονότα, έγιναν η αιτία για την διάλυση της οικογένειάς του και το διαζύγιο ήταν η χαριστική βολή για την ήδη κλονισμένη ψυχική του υγεία.

Τον συνάντησα σε ψυχιατρική κλινική και διαπίστωσα ότι οι γιατροί του έδιναν «βαριά» αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Συζητήσαμε για την κατάστασή του και το μέλλον της υγείας του και αποφάσισε ότι παράλληλα με την κλινική φαρμακευτική αγωγή, θα αντιμετώπιζε την κατάθλιψη και με συνεδρίες ολιστικής θεραπείας, επειδήήθελα να τον βοηθήσω να θεραπευτεί όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Πράγματι μετά την 5η συνεδρία ο θεράπων ψυχίατρος περιόρισε τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στην μισή δόση, στην 9η συνεδρία ο θεράπων ψυχίατρος περιόρισε τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στο ¼ της αρχικής δόσης και μετά την 12η συνεδρία ο θεράπων ψυχίατρος του ανακοίνωσε ότι είχε θεραπευτεί. Από τότε μέχρι και σήμερα είναι πολύ καλά στην υγεία του και δεν έχει χρειαστεί αντικαταθλιπτικά.

Η θεραπευτική συμβολή του βιοσυντονισμού στην θεραπεία της βαριάς κατάθλιψης, ήταν καταλυτική και εντυπωσιακή για τον ασθενή. Πράγματι, όπως έχουν διαπιστώσει και οι ασθενείς που με επισκέπτονται, η συμβολή του βιοσυντονισμού στην θεραπεία της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης είναι άμεση, εύκολη και ανώδυνη. Μπορείτε να αποφύγετε τον κόπο και τον χρόνο των παρακάτω κλινικών θεραπειών που εφαρμόζονται σήμερα, εκτός και εάν μετά από την πρώτη συνεδρία κριθεί πώς κάποια από αυτές τις αγωγές είναι αναγκαία. Δυστυχώς η πανδημία θα συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης παγκοσμίως.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η ιατρική αγωγή περιλαμβάνει τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, με πολύ καλά αποτελέσματα στους ενήλικες και λιγότερο στους έφηβους, οι οποίοι ανταποκρίνονται πάρα πολύ καλά στην ολιστική θεραπεία με την βοήθεια του βιοσυντονισμού, ο οποίος χρησιμοποιεί τις συχνότητες των θεραπευτικών μαγνητικών διεγέρσεων, προσαρμοσμένες στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ασθενή ξεχωριστά. Άλλη ιατρική αγωγή που εφαρμόζεται είναι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ΕΚΤ) με καλά αποτελέσματα, αλλά μόνο σε πολύ βαριά κατάθλιψη και η «διακρανιακή μαγνητική διέγερση» με σχετικά καλά αποτελέσματα.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η ψυχολογική αντιμετώπιση, περιλαμβάνει τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CTB), την διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, η οποία είναι και αυτή μέρος της ολιστικής ιατρικής και τα βιβλία αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη που είναι βασισμένα στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία και την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία.

Επιπλέον, η ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, χρησιμοποιεί διάφορες εναλλακτικές αγωγές προσαρμοσμένες στην ιδιοσυγκρασία του ασθενή, όπως είναι ο τρόπος ζωής, ποιες ασκήσεις του ταιριάζουν, ποιες τεχνικές χαλάρωσης είναι κατάλληλες, επιλογή ήπιων αγωγών ανάλογα με την ηλικία του, στήριξη για την αποφυγή του αλκοόλ για όσους κάνουν χρήση.

Ζ. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

  1. Αξιολογήστε τον κίνδυνο αυτοκτονίας ή καταστροφικής συμπεριφοράς.
  2. Ακούστε χωρίς να κρίνετε.
  3. Καθησυχάστε και πληροφορήστε.
  4. Ενθαρρύνετε το άτομο να δεχθεί βοήθεια από τους ειδικούς.
  5. Ενθαρρύνετε τις στρατηγικές αυτοβοήθειας.

Comments are closed.