Πώς να προσεγγίζουμε σωστά, τα φαρμακευτικά φυτά

Στην ελληνική αγορά, στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, πωλούνται συσκευασμένα φακελάκια με  φαρμακευτικά φυτά ή μίγματα αυτών, για την παρασκευή αφεψημάτων, με αναφορά στο πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας και την συνιστώμενη δόση για του χρήστες. Με την  αυθαίρετη κατανάλωση αυτών των αφεψημάτων διακινδυνεύουμε είτε να λάβουμε υπερβολική δόση και να παρουσιαστούν παρενέργειες είτε να λάβουμε μικρότερη δόση και να μην καρπωθούμε την ωφέλεια.

Εκτός από τις ευεργετικές ιατρικές ιδιότητες,  που στο σύνολό τους είναι προικισμένα τα φαρμακευτικά φυτά, ιδιότητες που έχουν πιστοποιηθεί από τα πανεπιστήμια και τα ιατρικά ερευνητικά κέντρα, έχουν πιστοποιηθεί και οι παρενέργειες που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να μπορούν να βλάψουν την υγεία των χρηστών που τα χρησιμοποιούν, επειδή τα  προσεγγίζουν πάρα πολύ συχνά  χωρίς:

  1. να έχουν επίγνωση της κατάστασης της υγείας των
  2. χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, την ομάδα που κατατάσσονται οι χρήστες
  3. και κυρίως εξαιτίας της άγνοιας των παρενεργειών που προκύπτουν όταν αυτά συνδυάζονται με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για όσους κάνουν χρήση.

Στο ιατρείο μου, με την μέθοδο του βιοσυντονισμού, εύκολα και ανώδυνα γίνεται η λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης της υγείας σας και ορίζεται η σωστή δόση, σύμφωνα με την προσωπική σας διάγνωση, ανάλογα και με την κατάταξη της ομάδας που είστε και μπορεί να είναι: ενήλικας, εγκυμονούσα, παιδί, ηλικιωμένος πάνω από 70 χρονών.

Σας υπενθυμίζω, ότι έχω εργαστεί ως χειρούργος γυναικολόγος, και με μεγάλη μου χαρά, θα συμβούλευα τις μέλλουσες μητέρες, που θα με επισκεφτούν, ποια είναι τα κατάλληλα φαρμακευτικά βότανα, τα οποία βοηθούν την εγκυμονούσα στην κύηση και αργότερα την μητέρα, να διατηρήσει την υγεία της και την υγεία του νεογνού, επειδή αυτές οι ουσίες περνούν με τον θηλασμό στο παιδί.

Ειδικά όσοι λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, πρέπει υποχρεωτικά να επισκεφτούν έναν επαγγελματία φυσίατρο (naturopathic), πριν αποφασίσουν να καταναλώσουν αφεψήματα, ακόμα και τα συνηθισμένα όπως το χαμομήλι. Διακινδυνεύουν την υγεία τους, από αλλεργικούς παράγοντες, που δυνητικά μπορεί να τους επηρεάσουν, ακόμα και αν δεν έχει εκδηλωθεί κάποια ευαισθησία.

Για παράδειγμα:

Το φασκόμηλο που το χρησιμοποιούμε άφοβα, περιέχει την χημική ουσία thujone, η οποία παρουσιάζει οιστρογονική δράση και επιδεινώνει καταστάσεις όπως είναι:  ινομυώματα της μήτρας, καρκίνος του μαστού ή της μήτρας ή των ωοθηκών, ενδομητρίωση και μπορεί να προκαλέσει αποβολή σε γυναίκες που κάνουν αναπαραγωγική προσπάθεια.

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, σε άτομα με αλλεργία στα φυτά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια που είναι η αμβροσία, το χρυσάνθεμο, η καλέντουλα και η μαργαρίτα.

Η λήψη της θαυμαστής τσουκνίδας δεν συνιστάται σε έγκυες, θηλάζουσες, νεφροπαθείς και καρδιοπαθείς. Επίσης έχει δυσμενείς αντιδράσεις με διουρητικά, αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιυπερτασικά φάρμακα, κατασταλτικά φάρμακα του ΚΝΣ, ηρεμιστικά και αντιπηκτικά φάρμακα.

Comments are closed.